Studeren, nu nog?

Inmiddels ben ik de 30 al gepasseerd, heb een leuke baan en vast contract bij Allekabels. Ik werk als Inkoper. Aangezien we een jong en groeiend bedrijf zijn doe ik vooral de tactische inkoop maar een stukje strategische inkoop. Daarnaast doe ik ook nog een deel operationele verkoop en ben ik account manager voor onze fullfilment partners. Klinkt als een drukke baan? Dat is het ook! Maar mij hoor je niet snel klagen, ik houd er wel van uitgedaagd te worden en kan mijn draai niet vinden als ik tijd teveel heb. Niet voor niets ben ik een blog begonnen 😉

Ondanks mijn drukke baan en de tijd die ik kwijt ben als voetbaltrainer maar ook als vader en echtgenoot wil ik me graag ontwikkelen en meegroeien met het bedrijf. Dat was in eerste instantie ook de reden dat ik bij Allekabels ben gaan werken. Vroeg of laat zullen we ons als bedrijf toe moeten gaan leggen op de Chinese markt. Anders dan veel mensen denken kopen wij 98% van onze producten gewoon in de EU. De distributeurs laten hun producten dan wel weer in China maken (uiteraard). Maar goed, wat komt tegenwoordig niet uit China…? Wellicht dat er een kleine schifting plaats gaat vinden nu ene meneer Donald Trump aan de macht is in Amerika. Maar heel veel invloed zal het niet hebben.

Als verantwoordelijke voor de inkoop zag ik hier een uitdaging en een mooie kans. Dus in een meeting met de CEO gaf ik aan me graag te willen ontwikkelen en dat er bepaalde opleidingen zijn die perfect op mijn baan aansluiten en dat er ook praktijkgerichte trainingen zijn. Toen kreeg het verhaal een wending een wending die ik niet had verwacht. Ik kreeg te horen dat we vroeg of laat meer zaken gaan doen in China en dat we daar ons eigen netwerk moeten gaan opzetten met een aantal partners die we reeds goed kennen én vertrouwen. Zoek maar iets wat daar perfect op aansluit en dan mag je me dat voorleggen. Uuuuhhhhh…. niet het antwoordt dat ik verwacht had. Een beetje flabbergasted en mijn hersens op volle toeren draaiend zei ik stamelend, ik zal gaan onderzoeken wat er op aansluit.

Ik had onderzoek gedaan naar studies en cursussen die met het huidige inkoop-proces te maken hadden. Ik heb hier nooit voor gestudeerd en had gedacht een leuke basis te leggen om beter inzicht te krijgen in hetgeen ik eigenlijk dagelijks mee bezig ben. Momenteel staat er een mooi huis maar zonder fundering, althans niet mijn fundering. Ik weet eigenlijk helemaal niet welke fundering er is, en of deze er wel is. Hoewel ik het inkoop en alle directe en indirecte processen imo behoorlijk heb verbeterd, denk ik dat er ook nog heel veel werk is wat ik momenteel gewoon niet zie. Nu wilt de CEO een garage bij gaan bouwen, ik mag uit gaan zoeken hoe ik die moet bouwen en hoe ik daarvoor een fundering leg. Nu moet ik me dus echt gaan toeleggen op iets heel nieuws, dat betekend behoorlijk studeren en ik ben de 30 al gepasseerd. Ha dje me dat 5 jaar geleden gezegd had ik je uitgelachen. Ik heb niet eens MBO diploma, heb alle kennis vergaard door altijd hard te werken. Er zal ook niemand zijn die me dom noemt, maar studeren is gewoon nooit echt mijn ding geweest. Maar nu het zo dichtbij komt heb ik er wel echt zin in!

Nou zijn er heel veel studies op dit gebied, dus zit ik nu al met mijn handen in mijn haren. Wordt het een studie of gewoon een cursus. wordt het eentje van NEVI of van LOI of NHA of iets dergelijks. Ga ik dan thuis studeren of ga ik een paar keer het land in om klassikaal te studeren. En niet geheel onbelangrijk, kan ik het combineren met het zijn van voetbaltrainer of moet ik dat opzeggen. Mijn maatschappelijke carrière gaat wat dat betreft toch echt voor. Veel te veel om over na te denken. Ik ben van de lijstjes en de schema’s niet van, dit is het idee en zoek het verder maar uit. Dan is het lekker om het even op te schrijven in mijn blog en te gaan relativeren. Met het schrijven van dit laatste stukje heb ik me zojuist bedacht dat ik gewoon moet doen waar ik goed in ben. Ik ga dus beginnen met het maken van lijstjes en schema’s met daarin de cursussen en trainingen die relevant zijn. Ik ga de sterke en zwakke punten belichten zodat duidelijk wordt wat welke cursus/opleiding wel en niet te bieden hebben. Ik vermoed dat als ik die bij de manager inlever hij zelf wel een keuze kan maken wat het beste bij mij en de situatie past, hij weet immers als beste wat de toekomst plannen zijn, ik moet ze tzt gewoon uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.