Een dag op pad als voetbalscout

Gister was het zover, opstaan een broodje eten en een RedBull naar binnen werken. Je leest het goed, een RedBull in de ochtend. Ik had een lange autorit voor de boeg en het beloofde een nog langere dag te worden. Eenmaal vertrokken vanuit het bourgondische Zuid-Limburg ging op weg naar mijn eerste stop. In de buurt van Den Bosch had ik een zakelijke afspraak gepland bij een leverancier.

Na een lekker kopje koffie kreeg ik een korte rondleiding door de showroom en daarna hebben we nog wat over gebabbeld. Na een uurtje werd het tijd om langzaam richting Amsterdam te gaan. Eenmaal daar aangekomen bleek de winkel waar ik een carnavalspak zou halen helemaal niet geopend te zijn. Helaas pindakaas. Inmiddels was ik al 4 uur onderweg geweest en had honger gekregen. Ik had zin in een lekker belegd broodje, ik zat echter in een buurt waar dat nog niet zo makkelijk bleek te vinden. Na een kilometertje wandelen kwam ik een hele kleine kebabzaak tegen. Bomvol was het binnen. Nouja, bij gebrek aan beter maar een broodje kebab dan. Ik schrok (in positieve zin) van de prijzen. €3,50!! voor een broodje kebab met blikje. Ik dacht dit is een grap. Bij ons kosten deze een Euro of 6 en ik zit nog wel in Amsterdam. Geen wonder dat het zo druk was. Hij was ook nog eens erg lekker. Een goede start dus!

Eenmaal in de auto ging ik terug richting Ouderkerk a/d IJsel. Bij SV Ouderkerken werd een cursus In- en Externe Voetbalscouting gegeven door Henk Grim, all-time topscorer van N.E.C Nijmegen met 29 doelpunten. Sjoerd Ars kwam een paar seizoen geleden in d ebuurt met 28 stuks maar trof in de laatste wedstrijd slechts de paal.

Van buitenaf lijkt scouting een simpel vak. Je bekijkt wat spelers, haalt de beste eruit en probeert hem aan te trekken. Je bezoekt de mooiste wedstrijden met gratis kaartjes en reist op kosten van de club de hele wereld rond. Niets is minder waar. Als kleine provincieclub kan je het je niet permiteren de beste spelers van Ajax of Feyenoord te halen. Ook die talentvolle keeper van PSV zal niet voor een overstap naar je bescheiden clubje kiezen. Het is dus zaak dat je een speler vind die voor jou niveau voldoet, het liefst potentie heeft zodat je hem met winst kunt verkopen in de toekomst en die pas bij het profiel van de club en een type speler is die in het systeem van de trainer past.

Zo maak je al snel een schifting. Huis tuin en keukenvoetballer, die is te oud. Fantastische verdediger! Die moeten we hebben die rechtsback! Wint ieder duel, fantastische passing over de grond ook. Is alleen wat traag en zijn voorzetten komen niet altijd aan. Maar verdedigend top! Ons clubje speelt echter met aanvallend ingestelde vleugelspelers die de achterlijn moeten halen, een passerbeweging moeten hebben en een eindpass/voorzet kunnen geven. Die fantastische verdediger past dus totaal niet in het plaatje van trainer. Na een bezoekje op transfermarkt.nl blijkt tevens dat hij nog een contract heeft tot 2020 en 300.000 moet gaan kosten. Verder kijken dan maar. Sowwwww!!! Die linksbuiten is snel! Geweldige acties ook. Links en rechtsbenig, eens kijken wie dat is. Ik ben goed voorbereid op pas gegaan dus heb de opstellingen al bij de hand. Babiduku, afkomst Nigeria, 18 pas! BEU schrijf ik op. Niet meer naar kijken dus. Buiten Europese Unie. Moet dus al 400.000 EUR per jaar verdienen. Zo wordt de spoeling dus al snel erg dun. Makkelijk is anders.

En waar let je dan op als scout. Je kijkt zeer zeker naar Snelheid, Suplesse en Motoriek, zonder die eigenschappen valt een profvoetballer eigenlijk al af. Verder kijk je naar:
– Techniek
– Tactiek
– Fysiek
– Persoonlijkheid
– Mentaal

Ik zal hier niet al te diep op in gaan anders wordt het wel een erg lange blog. Wil je meer weten, stel gerust vragen of volg Henk Grim via Facebook, Twitter of LinkedIn.

Na een aantal uur aan theorie was het tijd voor een broodje en dan snel op weg naar De Toekomst voor de wedstrijd Ajax O19 tegen Juventus O19. Ik kreeg de speler Eiting toegewezen. Die avond was hij aanvoerder en speelde op de 6 positie. De eerst passes met rechts , de corner nam hij met links. Hij was klein, snel, technisch en ook tactisch sterk. Een goede mentaliteit en vervulde duidelijk een leidersrol. Bij de 1-0, die hij prachtig in de kruising schoot (met rechts), liet hij zien ook over een goed schot te beschikken. Fysiek was hij wat minder sterk en wel erg klein. Handelingssnelheid was nog wat te laag en hij was toch al van 1998. Een jongen met potentie dus, maar Ajax 1 zal hij vermoedelijk niet gaan halen. Een contract tot 2018 bleek na wat speurwerk en moet momenteel 150.000 EUR kosten. Dat zou dus wel een interessante speler zijn voor onze provincieclub. UIteindelijk een leuke wedstrijd gezien en een aantal geweldige talenten aan weerszijden.

Eenmaal terug bij SV Ouderkerken analyseerden iedereen kort zijn speler, geen hele verhalen maar korte steekwoorden. Type Clasie had ik groot opgeschreven, BEIDE (tweebenig), passing techniek en trappen CONTRACT! Fysiek -, HS – (handelingssnelheid), Halen. Ja, voor onze fictieve provincieclub vond ik dat we hem moesten halen. Grim knikte goedkeurend. Verder ging het nog veel over jeugdscouting. Dat talenten nu vaak niet gekozen worden omdat de ene speler geboren is in januari en de ander in december, dat is eigenlijk gewoon een jaar verschil. Ook wel geboortemaand effect genoemd. Verder moet er rekening gehouden worden met groei. Die lompe lange jan is dit jaar misschien wel 15 cm gegroeid maar was vorig jaar de beste, grote kans dus dat dat weer terugkomt na de groei. Die kleine technische voetballer die veel talent heeft mag naar de C2 want Jan die nu al 1.80m groot is, wint ieder duel en schiet keihard. Daar winnen we wedstrijden mee! Maar van Jan hoor je over 2 jaar niks meer als anderen even groot zijn. Zo gaat het in Nederland nog steeds heel erg fout met het scoutingsapparaat en kan ik iedere trainer, coördinator of gewoon voetballiefhebber aanraden hier eens wat meer over te informeren. Er gaat nu namelijk heel veel talent verloren, en dat is onze eigen schuld!

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.