DAB+ is voor mij DAB-

Inmiddels hoor en zie je het overal, op de tv, op de radio, langs de weg, de reclame voor DAB+ is niet te missen. De digitale variant van FM heeft nu écht zijn intrede gemaakt. Het is allemaal nog steeds vrij nieuw en door de reclames die rondgaan zijn de verwachtingen hooggespannen. Maar steeds meer mensen kopen DAB+ radio. Het is dan ook een stuk betaalbaarder geworden. Thuis luister je via Ziggo of KPN vaak al naar kraakhelder geluid van verschillende radiozenders. Maar werkt dat ook daadwerkelijk met een radio op de camping of zelfs via de autoradio?

Ik ben -op dit moment- allerminst overtuigd. Sinds een aantal maanden ben ik in het bezit van een DAB+ autoradio en een DAB+ radio voor thuisgebruik. Ik moet eerlijk zeggen dat als er een zender goed doorkomt het geluid inderdaad kraakhelder is, dat is zeker niet gelogen. Ook bassen, hoge tonen en midden tonen klinken beter dan via FM. Maar dat ene vervelende woordje gooit toch heel wat roet in het eten. ALS. En die “als” schrijf je met hoofdletters. Daar waar FM begint te kraken, doet DAB+ dat niet. Het geluid valt gewoon helemaal weg.

Zo veranderd Ed Sheeran opeens in Sanne Hans/Miss Montreal die na een The Voice optreden stotterend commentaar probeert te geven. Of een lekker rustig piano nummer dat verandert in een halve tranceplaat. Nee, dit is het niet. Zeker niet in de auto in een grensregio. Geef mij dan maar een beetje ruis en als het erger word draai ik een slag aan een knop en het wordt weer minder.

Als radio die je thuis of op de camping neerzet is het een ander verhaal. Je moet even zoeken naar goed plekje maar als je die eenmaal hebt, komt er goed geluid uit. Dat goede plekje is overigens zender afhankelijk en zeker product afhankelijk.

Tot slot een hele grote kanttekening op mijn verhaal. Ik woon in een grensregio. Zodra ik richting Eindhoven ga en verder het land in rijd, heb ik (bijna) overal goed geluid. Dus woon je in de randstad, koop dan vooral een FM radio en luister naar naadloos geluid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.