BSV Limburgia F en C jeugd

Vandaag met Alessio even een rondje langs het voetbalveld gemaakt bij BSV Limburgia. Toen we aankwamen begonnen net de lagere F-jes te spelen. Qua voetbal was het niet denderend maar wat verwacht je van die ukkies die waarschijnlijk net van de mini F afkomen. Beide teams speelden we al aardig de bal naar elkaar en je zag ook nu al een aantal pingelkonten.

Wat mij heel positief opviel was dat er bij zowel de kinderen als ook bij de ouders heel veel beleving was. Bij een 3-0 achterstand moedigden de moeders hun koters nog net zo hard aan als bij 0-0. Ze gooiden met leuzen als “wat hun kunnen, kunnen wij ook”! De papa’s waren een stuk stiller en gaven meer tips dan aanmoedigingen.

De spelers zelf hadden ook erg veel plezier en beleving. Voor onhaalbare ballen renden ze er nog zo snel ze konden achteraan. Nadat ik Alessio bij Opa, Oma en mama agegeven had ben ik nog even naar de C1 gaan kijken. Meteen viel me al op dat de héél weinig beleving was. Hulde voor de 50-100 man langs de lijn wat me echt verbaasde. Alleen erg jammer dat het wel leek alsof ze allemaal aanwezigheidspremie kregen. Je kon een speld horen vallen.

Dat gold echter ook voor 95% van de spelers, een beetje coaching hier en daar maar verder totaal geen beleving. Geen gemopper op de scheids, geen kom op jongens we maken er nog een zelfs nauwelijks gejuich bij een doelpunt. Dat kwam van beide teams. Coaches, spelers, toeschouwers. In de rust moest ik gaan maar dit beeld bleef nog even bij me hangen.

Er komen steeds meer camera’s en hulpmiddelen in het voetbal, schelden op een scheids wordt vaak direct bestraft, een harde tackle op de bal wordt een kaart voor gegeven vanwege gevaarlijk spel of gestrekt been. Bij bijna iedere tackle of luchtduel waar de scheids geen kaart voor geeft wordt een onderzoek ingesteld. Ik vraag me nu echter hardop af of dit is waar we naartoe moeten. Er is dadelijk geen plaats meer voor emoties op het veld, fysiek contact wordt vrijwel nihil en de stadions waarschijnlijk muisstil. Dat is niet het spelletje waar ik zo van hou.

Dan naar de wedstrijd op zich. Buiten het feit dat er dus weinig beleving was en hierdoor ook weinig echte duels voorkwamen was het tempo in het begin ook erg laag. Wellicht dat beide team een beetje angst hadden voor elkaar. Geleen Zuid had thuis tegen BSV Limburgia met één doelpunt verschil gewonnen. BSV Limburgia staat momenteel 3e op de ranglijst en Geleen Zuid 4e. Laatsgenoemde moeten wel nog een paar wedstrijden inhalen hoorde ik van een toeschouwer.

De eerste 10 minuten gingen zodoende gelijk op zonder ook maar een kans voor een van beide partijen. Hierna begon BSV Limburgia wat losser te voetballen. De lange bal werd van achteruit vaak gehanteerd op de goede en technische mensen voorin. De spits, linksbuiten en nummer 10 waren alledrie, snel, technisch en hadden een goede traptechniek. Deze tactiek leverde na een goede combinatie op links een dot van een kans op voor de linksbuiten van BSV die de bal vanaf 11 meter voor het inschieten had. Hij schoot echter jammerlijk op de keeper. Een paar minuten later was het echter alsnog raak. Wederom een aanval over links kwam bij de nummer 10 terecht en deze prikte netjes binnen voor de 1-0.

Direct na het doelpunt kakte het spel weer in. Er werd te weinig en in te laag tempo gevoetbald. Dit slordige spel leverde aan beide kanten wel wat kansen op en Geleen kwam door een slordigheid in de opbouw van BSV zo al snel weer terug op 1-1. BSV zette hierop weer ietsjes aan. Wederom werd veel direct de aanval gezocht en het middenveld overgeslagen. Het vertrouwen in de aanvallers van BSV is bij hun medespelers enorm en het was ook te zien waarom. Weer was het de nummer 10 die uit de dekking kroop en richting goal kon opendraaien. Na een paar schijnbewegingen was hij zijn man kwijt en schoot heel netjes de bal in het zijnet. 2-1. Na een paar minuten floot de scheids voor de rust waarna ik naar huis gegaan ben. Buiten een paar leuke individuen heb ik niet echt genoten van de eerste helft en hoop ik dat de tweede leuker en met meer beleving was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.